Hudbehandling med PRP

PRP stimulerar kollagenproduktionen och blodcirkulationen vilket leder till en naturlig
föryngring av huden.


 FAKTA 
Hudbiologi

Fibroblast är en typ av bindvävscell som bildar kollagen. PRP aktiverar fibroplaster med hjälp av tillväxtfaktorer vilket resulterar i nybildning av kollagen. Kollagen bygger upp s.k. extracellulär matrix; en grundsubstans mellan cellerna.

Denna process spelar en avgörande roll i kroppens naturliga läkning efter vävnadsskador och i sårläkning. Aktivering av fibroplaster är avgörande även vid behandling av en åldrande hud.
 

Vanliga frågor

PRP FÖR HUDEN
 

Vad kan behandlas, och vilka områden?

Ålderstecken i huden så som rynkor/fina linjer, trött/slapp hud, dålig hudton och ärr (ofta i kombination med avancerad microneedling). 

Vanligtvis behandlar man ansikte, käklinje, hals, dekolletage och händer. I princip kan man dock behandla alla hudpartier som är i behov av cellförnyelse.

Vad händer i huden efter en behandling?

Nytt kollagen och nya kapillärer (mikrokärl) börjar utvecklas 3–6 veckor efter behandlingen.

Effekten av behandlingen kan ses redan efter ett par veckor i form av förbättrad hudton och hudstruktur.  Fina linjer och rynkor minskar därefter successivt under de närmaste månaderna och huden får ett ungdomligare utseende och fastare form.

Får alla effekt av PRP?

Resultaten varierar mellan olika människor beroende på bland annat hudens kondition före behandling, hudens förmåga till förnyelse samt externa faktorer, t.ex. rökning.

Hur länge varar effekten?

Effektens varaktighet varierar individuellt men kvarstår vanligtvis i 12 -24 månader. Därefter kan man i samråd med behandlande läkare välja antigen enstaka touch up behandlingar med PRP eller andra hudförbättrande behandlingsalternativ om man vill stärka effekten eller bromsa fortsatt åldrande av huden. PRP skapar således en långvarig effekt på huden.

Är behandlingen smärtsam?

Hur man upplever behandlingen är individuellt eftersom smärtkänsligheten varierar mellan olika individer och behandlingsområden. Injektionssticken kan kännas något men proceduren fungerar i allmänhet mycket bra och en del patienter väljer att bli behandlade utan lokalbedövning.
Vi använder små tunna nålar av hög kvalitet och byter rutinmässigt nål flera gånger under behandlingen vilket garanterar att nålen aldrig hinner bli trubbig.
Vår behandlande läkare har med mångårig erfarenhet av olika injektionsbehandlingar övat in en skonsam och effektiv behandlingsteknik.

Hur känns det efter behandlingen?

Huden får en rodnad och är en aning svullen efter behandlingen. Vi använder nålar av bra kvalitet och en injektionsteknik som sällan leder till blåmärken.
Små märken efter injektionsnålen kan förekomma men dessa försvinner snabbt och kan i regel döljas med makeup dagen efter.

Kombinationsbehandling för ett optimalt behandlingsresultat

Om man önskar snabbare effekt eller har problem med mycket torr hy rekommenderar vi att PRP kombineras med hyaluronsyra (PRP CellularMatrix) eller med Dermapen. Hyaluronsyra har en intensivt återfuktande effekt. Dermapen är en avancerad fraktionerad nålbehandling som bland annat ökar hudens produktion av kollagen. Du kan läsa mer om hudbehandling med Dermapen här.