PRP ALLMÄN INFORMATION  >  PRP MEDICINSKT

Medicinsk / Ortopedisk PRP

  Biologiska behandlingstekniker är framtiden

PRP kan hjälpa patienter som  inte har svarat bra på andra behandlingar och har kroniska problem med värk, sömnstörande smärtor, stelhet, rörelse- och belastningssmärtor. Vi behandlar lätt och medelsvår knäartros, hälsporre, tennisarm, mjukdelsinflammationer i höfter, axelbesvär m.m.

I över 20 år har man bedrivit forskning för att utvecka biologiska tekniker inom ortopedin för behandling av patienter med ben-, brosk- och mjukdelsskador.

Ortobiologiska behandlingar utnyttjar celler och proteiner som finns naturligt i människans kropp för att stimulera en effektiv återväxt av vävnader inklusive brosk, ben, senor och ligament. PRP är en kroppsegen biologisk behandling som stimulerar vävnadsläkning och dämpar inflammation.

PRP's effekt vid behandling av t.ex knäartros och olika inflammatoriska processer har bevisats i en mängd studier och i klinisk praxis runt om i världen. Enligt en artikel i The American Journal of Sports Medicine används PRP årligen för behandling av över 86.000 idrottare med akuta och kroniska sen-, ligament- och muskelskador i USA.

Man har forskat mycket om PRP's effekt på knäartros under 2000-talet. De allra flesta forskningsartiklarna i ämnet har publicerats efter år 2010. Man har i många studier kunnat bevisa att PRP injektioner ger bättre effekt mot smärta och stelhet än behandling med kortisoninjektioner och hyaluronsyra.

Exempel på en veteskapligt oberoende artikel
Efficacy of Intra-articular Platelet-Rich Plasma Injections in Knee Osteoarthritis: A Systematic Review.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/26432430


 


 FAKTA 
Knäartros

Idag finns ingen behandling som kan stoppa artrosutvecklingen utan behandlingen inriktas istället på att lindra smärtan och förbättra muskel- och  ledfunktionen.

Vid övervikt är viktminskning den viktigaste enskilda åtgärden för att bromsa knäledsartros. Motion och träning är nödvändigt för att förstärka den främre lårmuskulaturen. Fysisk aktivitet och fysioterapi kan minska smärtan. Läkemedel är endast symtomlindrande och påverkar inte sjukdomsförloppet. Protesoperation kan bli aktuell vid en avancerad artros. Det vanligaste är att sätta in en delprotes eller en helprotes i leden. De flesta patienter med knäledsartros behöver dock inte opereras.

Behandling

I första hand ska man följa råd, rekommendationer och ordinationer från behandlande läkare och sjukgymnast. Om besvären inte svarar på den den gängse behandlingen kan PRP vara ett bra behandlingsalternativ.

Vi behandlar många olika tillstånd t.ex. knäartros, hälsporre, tennisarm, trochanterit, Inflammation i axelns rotatorcuff m.m.