Svettbehandling med botuliniumtoxin

Effektiv behandling vid Hyperhidros (överdriven svettning)


Hyperhidros är en kroppslig sjukdom som ger psykiska besvär, inte tvärtom.

Överdriven svettning  kallas för hyperhidros och är ett underskattat medicinskt problem som enligt ett flertal undersökningar har en påtaglig negativ påverkan på livskvaliteten. Det finns fortfarande en stor okunskap bland både allmänheten och läkare om hyperhidros. Många patienter har fått höra att överdriven svettning beror på psykisk ohälsa, t.ex. social fobi eller panikångest. Man kan också få besked om att det rör sig om klimakteriella besvär eller något som händer vid tonåren.
Personer med hyperhidros lägger ofta så pass mycket fokus på att dölja sina besvär att det kan leda till sämre prestation på arbetet eller i skolan.
                                 
Idag finns möjlighet att förbättra livskvaliten hos de flesta som lider av överdriven svettning. Vi behandlar i huvudsak armsvett med botulinumtoxin.

I första hand behandlas hyperhidros med antiperspiranter som innehåller aluminiumklorid (Absolut Torr) eller liknande aluminiumsalter (Bats eller Stop 24).  Injektioner med botulinumtoxin är för patienter med ständiga besvär som försvårar dagliga aktiviteter och som är resistent mot lokal behandling eller som inte tål aluminium. Botulinumtoxin verkar i huden och hindrar tillfälligt nervsignalen från nervändslutet att nå fram till svettkörteln.

Effekten börjar gradvis efter 2-3 dagar, men ibland kan det dröja upp till en vecka. Effekten blir maximal efter 14 dagar och kvarstår i genomsnitt 3-9 månader hos majoriteten. Ofta minskar svettningar även efter att medicineffekten har släppt helt, detta fenomen brukar bli mer tydligt för varje behandling. Det gör att många kan sluta med behandling efter 8-10 behandlingstillfällen. Gravida eller ammande kvinnor kan inte behandlas med botuliniumtoxin.


Kombination av behandling och KBT
Det är inte ovanligt att patienter med hyperhidros drabbas av psykosociala besvär i form av isolering eller undvikande beteende. Många kombinerar därför botulinumtoxin behandling med olika former av psykologisk terapi, främst KBT.

Så går det till hos oss
När man bokar tid för konsultation hos oss diskuteras svettbehandling med botulinumtoxin samt alternativa behandlingar. Vi gör även en bedömning hurvida svettningarna kan ha en bakomliggande orsak som behöver utredas.

Om du har fått behandling med botulinumtoxin tidigare och upplevt bra resultat kan det räcka med att ringa oss på mottagningen för information och där efter boka tid direkt för behandling. Telefon: 031-711 65 00.


Konsultation: 500 kr
Behandlingsbesök: 2000kr
Läkemedelskostnad: Botulinumtoxinskrivs på recept och ingår i högkostnadsskyddet vilket innebär att man högst betalar ett totalbelopp på 2200 kr per år för alla receptbelagda läkemedel, därefter gäller frikort.

FAKTA OM HYPERHIDROS

Överdriven svettning  är ett vanligt handikapp som drabbar cirka 3 procent av befolkningen. Patienter med hyperhidros har inte fler svettkörtlar än andra men de har fler nervsignaler till svettkörtlarna. Över 50% av patienterna med hyperhidros har en anhörig med samma problem.

Hyperhidros kan debutera i alla åldrar. Prognosen är oklar men tillståndet kan både förbättras och försämras över tiden. Förändrade nivåer av könshormoner vid puberteten och klimakteriet verkar trigga hyperhidros. Hyperhidros är lika vanligt hos män och kvinnor. Vanligast förekommande är överdriven svettning i armhålor, händer och fötter. Relativt vanligt är också att man svettas i ansikte och hårbotten, ljumskar och underliv, bröst och rygg eller över hela kroppen.

 

Visste du att..
Alla antiperspiranter når sin fulla effekt först efter cirka 6 timmar och bör därför egentligen appliceras på kvällen?

Patientförening för hyperhidros
www.hyperhidrosforeningen.se

Absolut Torr
Absolut Torr är en effektiv antipersperant som motverkar svett och dålig lukt i upp till en vecka. Absolut torr innehåller aluminiumklorid och kan användas i armhålor, händer och fötter. 

När aluminiumklorid kommer i kontakt med svett bildas gelpluggar i svettkörtelns utförsgång vilket leder till ett mekaniskt hinder som svetten inte kan passera. Preparatet appliceras på torr hud, innan sänggående. Om huden är fuktig ökar risken för biverkningar i form av sveda, klåda och eksem. Även barn från 6 års ålder kan använda Absolut Torr. Absolut Torr kan köpas receptfritt och har funnits på svenska apotek i över 30 år.

Är aluminium farligt?
Nej, inte när den appliceras på huden. Aluminium är en alldeles för stor molekyl  för att kunna tas upp genom huden. Således kommer aluminium från Absolut Torr inte in i blod- eller lymfcirkulationen.